Roopmati’s Pavilion

Roopmati Pavalion is located on the lofty hill to the south beyond the palace of Baz Bahadur stands. A closer examination of the building shows that it had under gone different phases of construction in different periods spread over 15th to 17th centuries AD. The original structure, as will be clearly seen from the east, consisted of a low but massive hall with two rooms at both ends. The walls have a sharp slope towards the base and the arches are rather heavy in proportion to their spans. The parapet above the walls also belonged to the original structure. 
 

This part of the building without the pavilions above thus belongs to the earliest stage and seems to have been built originally for maintaining an effective military watch over any possible enemy movement on this side of the fort, which falls down here abruptly to a depth of 365.8 m towards the distinctly visible Nimar plains below. The remaining part of the building was built along the western side of the plinth of the original block on the slope of the hill, so as to form a basement which has two prolonged projections, in the form of corridors, one going towards the west and the other, in the opposite direction, along the northern side of the block, towards the east. The corridors in the basement have a number of arched openings across their width to support the ceilings. The western projection contains a large cistern in which rain water was collected during the monsoon through a channel running from the roof to the reservoir below.

MANDU WEATHER

© 2018 Hotel Jahaj Mahal. All Rights Reserved. Marketed By i3 Corporation & Developed By CodeMax Media